Göreme-Avanos-Nevşehir üçgeninin merkezindeki, Çeç Tepesi olarak bilinen tepenin üzerinde yer alan tümülüsün yüksekliği 30 metre civarındadır. DoğaHan'ın hemen yanıbaşında tümülüsün bulunduğu masa şeklindeki tepenin doğu-batı hattındaki uzunluğu 700 metre, kuzey-güney hattındaki genişliği 100 metre kadardır. Tepenin rakımı 1112 metre ve Kızılırmak seviyesinden yüksekliği ise 185 metredir. Tümülüs yığıntısı, bu yüksekliğin üzerinde ve tepenin batı kenarına yakın yerdedir. Yine, Çeç Tümülüsü’nün, güneyinde yer aldığı Kızılırmak’a olan kuş uçuşu mesafesi 1500 metre civarındadır. DoğaHan merkez yapısından tümülüse olan kuş uçuşu mesafe ise 1000 metre dolayındadır.
Tümülüs, muhtemelen tepe üzerindeki taşlardan kırılan parçaların üst üste yığılmasıyla meydana gelmiştir. Tepedeki taş ocağı, bu tezi doğrular niteliktedir.
Kapadokya bölgesinin en ünlü ve gösterişli tümülüsü olmasına rağmen, hakkında en az bilgi bulunanı da Çeç Tümülüsüdür. Bunun bir nedeni, tümülüsün henüz açılmamış olmasıdır. Ne zaman, kimler tarafından yapıldığı tam olarak bilinmemektedir.
Çeç Tümülüsü, Kommagene Krallığındakilerle benzerlik göstermektedir. Tümülüsleriyle ünlü olan Lidya ve Frigya medeniyetlerine ait olmadıkları görüşü genel kabul görmektedir.
Çeç Tümülüsü’nü inceleyen Fransız araştırmacılar Claudine Coindoz ve Michael Coindoz, bunun Kapadokya krallarından birine ait olabileceği görüşünü dile getirmiştir. Ancak bazı araştırmacılar, Çeç Tümülüsü’nün, mezardan ziyade bir ‘kült yeri’ olabileceğini ileri sürmüştür. Çeç’in, hem bir kral mezarı, hem de kutsal bir yer olması da akla yatkın bir düşüncedir.
Çeç Tümülüsü’nün gizemi, yapılacak bilimsel ve arkeolojik çalışmalarla çözülebilir. Ne var ki, bugüne kadar bu görkemli yapıda gerçekleşen, sadece ‘defineci kazıları’ olmuştur. Tümülüsün çevresindeki ve tepe noktasındaki kazı izleri, yaklaşık 20 ayrı defineci kazısına hedef olduğunu göstermektedir. Ancak, çok büyük ve yüksek bir yığıntı olması, yapılan bu kaçak kazıların hedefine ulaşmasına izin vermemiştir. Dolayısıyla Çeç, henüz açılmamış bir tümülüstür.