![]() | |
Nevşehir
13 °C | |
|
|
Gösterim: 1067
Üst kat odalarının üzerine beton döşeme yapmak yerine, doğrudan çatı yapmayı tercih ettik. Yalıtım için de doğal malzeme olan kamışta karar kıldık. Önce çatının ana kirişini ve merteklerini yerleştirdik. Sonra duvarlar üzerinde mertek aralarına ve çatı üçgen duvarlarının üzerine kalıp yaparak beton döktük. Böylece mertekler üzerine örtülecek OSB malzeme ile duvarlar arasında boşluk bırakmamış olduk. Daha sonra merteklerin alt yüzeyini OSB plakalarla kapladık. Bu plakaların bina içine gelen yüzeylerini vernikli ahşap koruyucuyla, görünmeyen yüzeylerini de yanık yağla boyadık. Plakaların duvarla ve ana kirişle birleşme noktalarını alçıyla sıvayarak, buradan odalara hava veya toz sızmasına engel olduk. Bu arada, çatı yalıtımında kullanacağımız ince kamışları, Kızılırmak kıyısından kestik. Birkaç gün kuruttuğumuz kamışları, böcek ve mantar ilaçlarıyla dezenfekte ettik. Bu kamışları, bir kalıp içinde, uygun büyüklüklerde deste yaparak, dörder yerinden iple bağladık. Daha sonra, alt tarafı OSB ile kapatılmış merteklerin arasına kamış destelerini yerleştirdik. Bu arada kamışların altına ve üzerine toz kireç serptik. Duvar üzerlerine alçı şerit çektikten sonra, merteklerin üzerini OSB plakayla kapladık. Bu işlemden sonra, OSB’lerin üzerine ziftli kâğıt serdik ve Ondülin levhaları çiviledik. Çatı kapağı ve bacaların çevresine kaplama ve yalıtım yapma işi bayağı ustalık gerektirirken, özellikle alt taraftan OSB kaplama işinin bedensel olarak en ağır iş olduğunu söyleyebiliriz. Yukarıya doğru ağır malzemeyi tutmaktan ve çivi çakmaktan kollarımız ağrıdı. Velhasıl, işin ustası olmasak da harika bir iş çıkarmış olduk.
DoğaHan arazisinin en yüksek noktasına inşa etmekte olduğumuz sulama-yüzme havuzunun hafriyatını Temmuz 2016’da, zemin betonunu ise Mayıs 2017’de yapmıştık. Havuzun duvarlarını örmeye başladık. Önümüzdeki baharda havuz ve çevre düzenlemelerini tamamlayıp,…
DoğaHan’ın üçüncü bağbozumu ve pekmez kaynatımını 1-5 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleştirdik. Sahadaki üzümlerin hasadı devam ederken, pekmezi ezeceğimiz küveti elden geçirip temizledik, kaynatma ocağını yeniden yaptık. Kaynatma leğeninin ocakla buluşan…
Geride kalan aylar içinde meydana gelen seller yüzünden bozulan arazi içi yolumuzu elden geçirdik. Sel yarıklarını taşla doldurup üzerine toprak döktük. Selin tahrip ettiği su emiş borusunu yeniledik, kepçeyle kazdığımız…
Son 8 ayda 4’üncü kez sel yaşadık. DoğaHan ürünleri, sel ve doludan düşük oranda etkilense de, ırmağa erişim yolumuz ve su aldığımız kuyu büyük zarar gördü. Bu arada, erken olgunlaşan…
Isparta güllerimiz her sabah yeniden açıyor. Açılan gülleri topluyor, limon tuzuyla birlikte sıcak suda demliyoruz. Konsantre haldeki bu gül şurubu, bire üç oranında sulandırılarak ve yeterince şeker ilave edilerek, soğuk…
Geçen yıl ilk defa meyve veren DoğaHan bademleri, bu sene bereketli bir mevsimin işaretlerini veriyor. Cevizlerin bir kısmı geçen yıl ilk meyvelerini vermişti. Şimdi birçok cevizde meyve görünüyor. Kayısı, erik,…
Nisan ayının tamamlanmasıyla birlikte, DoğaHan’da bahar tüm güzelliğiyle belirdi. Son bir ay içinde zaman zaman yaşanan soğuklardan az hasarla çıkan DoğaHan meyve ağaçları, meyvelerini büyütmeye başladı. Kayısılar çağla büyüklüğüne ulaşırken,…
DoğaHan’a bahar geldi. Cevizleri, bademleri ve diğer meyve ağaçlarını, biraz gecikmeli de olsa budadık. Çok şükür, badem ve kayısı ağaçlarımız, geçen haftalardaki soğuklardan fazlaca etkilenmemiş. Hem badem ve kayısılarda, hem…
2018 hasadında kaynattığımız nefis DoğaHan pekmezi, gurmelerimizden tam not almıştı. Biz de üzüm ve pekmez üretimini artırmaya karar verdik. Hem sofralık Türkmen ve İzmir cinsi üzümlerimizin, hem de pekmezlik-kurutmalık Dimrit…